panelkutya
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Láttak minket:
Indulás: 2007-04-10
 
időmérő
 
Kutyakert
Alakul a kutyakert.
Véleményed szerint ez a kutyakert

nagyon szuper, hogy végre létrejött, kéne máshol is
jó, hogy van, de van még mit fejleszteni
tetszik, hogy van, de nem tetszik, hogy sokan nem tudják az alap etikai szabályokat se
nem tetszik az ötlet, nem ide kellett volna
egyáltalán nincs rá szükség, felesleges kiadás
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Chipezési akció!

Ha még nincs a kutyádnak azonosító chip-je, most kedvezményesen adhatsz neki.

Nagyon javaslom minden kutyának.

Mi az a chip?

A chip, egy bőr alá ültetett zabszemnyi kis "készülék".  Sok esetben kézzel is kitapintható, hosszúkás, apró kis dudor. Beültetése alig okoz nagyobb fájdalmat az állatnak, mint egy oltás, egy speciális, steril, egyszerhasználatos fecskendővel helyezi be az állatorvos az állat bőre alá. A hatályos FVM rendelet szerint csak szerződött állatorvos végezheti a behelyezést. Rendszerint a nyakrésznél szokták elhelyezni, és az ott is marad. Kivenni csak műtéti úton lehet. A chip általában nem változtatja a helyét, abszurd esetekben azonban elvándorolhat a bőr alatt bármerre szinte. (talált kutyánál jegyezték fel, hogy a hátsó combjánál jelzett a leolvasó készülék, de sérülés, baleset alkalmával akár ki is eshet). Az állatorvostól (pl az évi rendes oltásnál) ellenőrzésképpen kérheted, hogy nézzen rá az ellenőrző készülékkel.

A chip önmagában nem sokat ér, szükséges hozzá egy internetes regisztráció, melyet a chipet beültető állatorvosnak kell elvégeznie, mivel csak ő fér hozzá az adatbázis minden részéhez. Ebbe felviszi a legfontosabb információkat: a chip száma, a beültető orvos neve, a kutya neve, neme, életkora, fajtája, jellemzői, az állat esetleges krónikus betegségei (pl cukorbetegség, allergia, epilepszia), a gazdi neve, címe, telefonszáma, fajtatiszta állat esetén a származtató kennel, illetve lehetőség van más fontos információk feltültetésére is (pl ha a kutyát ellopták).

A regisztrációt és az aktiválást követően az interneten nyilvánosan megjelennek az alapadatok (chip száma, kutya neve,fajtája, neme). A tulajdonos neve és elérhetősége azonban csak a jogosultsággal rendelkező állatorvos, vagy állatvédelmi szakember számára elérhető (személyiségi jogok védelme)

Ha megvan már a kutyád chipje, annak számát bejegyzik az oltási könyvébe. Te is könnyen megnézheted, vajon sikeres volt e a netes regisztráció.

Katt a petvetdata.hu/main.php oldalra, írd be a chipszámot, és kihozza. Ha nem, akkor jelentkezz újra a beültetést végző állatorvosnál, és kérd, hogy ellenőrizze le az adatbázisban való rögzítést.

Az egész lényege következik: a chip számát egy speciális készülékkel olvassák le, talán leginkább a közértek pénztárainál elhelyezett vonalkód leolvasóhoz lehetne hasonlítani (csak itt nem látszik a chip). A leolvasás fájdalommentes, gyakorlatilag hozzá sem érnek a kutyához.


Miért jó a chip?

Sajnos adódhatnak olyan esetek, amikor a kutyád, akár önhibáján kívül, de kikerül a felügyeleted alól. A leggyakoribb az elkóborlás, a csavargás, de akár baleset, lakásbetörés,  lopás, vagy rosszindulatú, esetleg felelőtlen emberek is hozzájárulhatnak.

A a saját és a kutya megtalálóinak dolgát is jelentősen megkönnyíti a chip, melyen minden fontos adat elérhető. A mikrochipszabályzat szerint az állatorvos a "talált" vagy "lopott" megjegyzéssel ellátott állatok regisztrált adatait nem változtathatja meg, csak ha hivatalosan, papíron igazolják a tulajdonjogot, vagy az adásvételt, illetve, ha a regisztrációban szereplő tulajdonos írásban lemondó nyilatkozatot tesz.

A chip nem nyomkövető. Nem fog közvetlenül (hanghatással, vagy gps-sel) az állathoz vezetni. Közvetve van nagy jelentősége, azáltal, hogy a befogó, megtaláló az adatbázis által a tulajdonost felkutathatja, és a kutya esetleges krónikus betegségéről időben értesülést szerez (pl allergia esetén a tulajdonos megérkezéséig etetéskor, vagy a szükséges gyógyszerek beadására)

A régebben használt tetoválásnál sokkal jobb, hiszen fájdalommentes, nem befolyásolja a piszok, szinte lehetetlen elveszteni, és nem olyan egyszerű megszabadítani a kutyát tőle, mint pl a nyakörvtől, vagy az azon elhelyzett névbilétától. Persze ez utóbbi mindenképpen javasolt, még a chip-ezett kutyáknak is, hiszen az embereknek nagytöbbségének nincs ultrahangos leolvasója, és a szemmel látható adatok meggyorsítják a gazdihoz való visszakerülést, hiszen nem kell elcipelni őkelmét az állatorvoshoz.

A mikrochip-et egyre nagyobb területen használják az állattartásban: a kutyák, macskák, díszgörények, disznyulak mellett a postagalambok, lovak azonosítójaként is elterjedt, kiváltva a tetoválást, billogozást.

Sportversenyeken, kiállításokon, de még a tenyésztés során is széleskörűen használják. Eddig csak fajtatiszta állatok esetében, és menhelyről örökbe adott állatok esetén volt kötelező a chip, a legújabb szabályozások szerint azonban már a keverék állatok eladásakor, ajándékozásakor is előírás, hogy chippel ellátott legyen az eb.

A külföldre való utazáshoz állatútlevél szükséges még a hobbiállatoknak is, annak pedig egyik alapkövetelménye a chip.


Mibe kerül ez nekem?

A chip beültetését csak állatorvos végezheti, és csak ő regisztrálhatja be a neten. Ez pénzbe kerül, és mint ilyen állatorvos függő. Az alapérték kb 5.000 forint, de ettől eltérő is lehet, több is, vagy akár kevesebb is.

Több állatos társszervezet is szervez chip-ezési akciót, illetve állatorvosok is egyénileg.

A legújabb, lakótelepünkhöz közeli akcióról itt olvashatsz:

szentkoronarendelo.hu/

 

 

 

RAJTA, MESÉLJ!

 

Küldd el a TE kedvenc fotódat, vagy mondd el a TE történetedet! Olyan fotókat és történeteket várunk, amik az állatok és az emberek kapcsolatáról szólnak. Írd meg, hogy pl hogyan lett kutyád, mik történtek vele, vagy küldj olyan fotót, amin kedvencedet láthatjuk.

Küldd el a panelkutya@gmail.com címre, és megjelenítjük itt.

 

Frissítve: 2018.07.02.

Mindennapi fontosságok   - Szívférgesség, bőrférgesség veszély!

                                               -  A mozgás öröme

FONTOS -  6,5 év után előkerült Mazsi!!!!!

Ebösszeírás 2017.

megújult a kertünk! fotók! (kutyakert képtárban, alul)

 

II. SPORTDÉLUTÁN 2017.09.23.

II. Sugárzoo Piknik 2017.09.24.

Hírek, infók -    Kutyakert képtár (bal oldali menüben)

                 2015.07.08. Vihar a Füredin....

                 

                     

Érdekes cikkek: Állati segítség

-     Sétaidő (aktív napi időjárás előrejelzés a jobb oldalon alul)

-     Elveszett!!! (avagy mit tehetsz, ha elveszett kedvenced?) (lásd menü)

-     Találtam!!! (avagy mit tehetsz, ha találtál egy gazdi nélküli kutyát?) (lásd menü)

-     Kisállatbiztosítás - egy hasznos kiadás (lásd menü)

-     GYŰJTÉS! (HASZNÁLATON KÍVÜLI POKRÓCOK, TÖRÜLKÖZŐK, kutya és macskaeledel STB ) (lásd: menü !)

-     Mindennapi fontosságok / 101 kiskutya, avagy szaporodunk, szaporoduk?

-     Ahol élünk / képtár a Fürediről...

-     Állatvédelem / állat és ember

-     Állatvédelmi törvény Frissítve!

-     Kutyakert/ Mi az a Kutyakert?

-     Olvasnivalók / a közösség ereje

-     Kutyakukák a kerületben

 
Felelős állatartás

Az állattartás rengeteg örömmel ajándékoz meg minket, de nagyon sok felelősséggel is jár!

Olvassátok el!

www.felelosallattartas.hu/index.php

ajánlok egy könyvet, nagyon jó, olvasmányos, kutyás:

www.hazikedvencek.hu/kedvenc/aktualitasok.php#kalauz

 
sétaidő

 Időjárás előrejelzés

 
Hőőőőőőhullláááám
Nagyon meleg lett az idei nyár. Nem ritka a 35-40 fok napközben
Hogyan véded a kutyádat a melegtől?

Rövidre nyírtam a bundáját (1 / 25%)
Sokat fürdetem, szinte mindig vizben van (0 / 0%)
Sokat vagyunk a szabadban, tó, folyó közelében (3 / 75%)
Néha nyakonöntöm vízzel (0 / 0%)
Legyezem (0 / 0%)
Sehogy, eleget liheg (0 / 0%)
Saját ventillátora van (0 / 0%)
Elfüggönyözött szobában tartom (0 / 0%)

Szavazatok száma: 4

Létrehozás időpontja:
2011-07-17 13:24:02

Szavazás lezárva:
2012-03-05 23:00:32


Lezárt szavazások
 
Védekezz!!
Tavasszal kikelnek az élősködők.
Mennyire véded kutyádat ellenük?

Sokat vagyunk szabadban, rendszeresen oltatom, és csepegtetem.
Sokat vagyunk kinn, de elég a sokszori fürdetés és fésülés.
Sokat rohangál, de csak átvizsgálom esetenként, és kiszedem a kullancsot.
Nem vagyunk annyit a szabadban, hogy bármit rá kéne kennem.
Nincs rá szükség, az én kutyámba sose másznának bele élősködők, hová gondolsz??
Nem tudom hogy kellene védekezni
Ha kimegyünk lefújom spay-vel, igaz hogy büdös, de a kullancs-bolha is elkerüli.
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!